Meditation kan hjælpe dig inden for mange forskellige områder, og herunder kan du læse om nogle af de ting, som du muligvis vil kunne forbedre ved at meditere dagligt eller blot jævnligt.
Meditation og mindfulness
Meditation har været kendt gennem årtusinder og har ofte været knyttet sammen med spiritualitet og/eller religion. Meditationen er gennem de seneste mere end 40 år blevet genstand for grundig undersøgelse og forskning. På University of Massachusetts Medical Center introducerede Jon Kabat-Zin den Budhistiske meditations praksis og filosofi, som siden er blevet genstand for undersøgelse, forskning og udbredelse gennem bl.a. klinisk psykologi, psykiatri, i almen lægepraksis m.v.
Meditation spænder fra de helt enkelte øvelser, hvor opmærksomheden er rettet mod ens vejrtrækning med en intention om at komme tilstede i nuet, til avancerede meditationer som gennem mange års træning, kan bringe til en dybere forståelse og accept af livets sammenhænge.
Livskvalitet
Gennem flere tusind års erfaring og gennem forskning udført på flere af verdens anerkendte universiteter og læreanstalter, ved man, at meditativ træning fremmer livskvaliteten. Gennem kontakt til kroppen vil man kunne forankre opmærksomhed og følelse, således at det mentale niveau ikke fylder så meget. Når tankerne og tankemylder ikke fylder så meget, har vi lettere ved at nå ind til et mere fredfyldt sted i os selv. Dette kan bringe os til at se verden mere nuanceret og potentielt også give adgang til mere kreativ tankeaktivitet. Vi kan derigennem få en afgang til at se på livets muligheder fra et mere frit sted.
Rent neurologisk har man gennem forskning registreret, at vores “flygt eller kæmp center” amygdala, som findes i hjernen, aktiveres mindre under og efter meditation. Dette kan have en markant effekt på vores livskvalitet, hvis meditation trænes over tid.
Ro og fred
Hvis man træner den meditative kontakt, kan man få en større ro i det mentale felt. Når man gennem meditativ træning opnår en form for forankring i kroppen eller ved fokus på åndedrættet, vil det mentale område og dermed tankemylderet tendere til at fylde mindre. Meditationen giver mulighed for større accept af livet og tilstande, som de er, og styrker dermed den indre ro og fred. Gennem accept har du også mulighed for at komme i tættere kontakt med din indre kærlighed og mærke den indre fred.
Stress
Stress er et meget udbredt fænomen i vores vestlige kultur og snart i det meste af verden. Der er ganske mange årsager til dette, og det vil føre for vidt på denne side at gå dybere ind i de mange årsagssammenhænge. Men…. man ved i dag gennem forskning og mange tusind år med meditativ erfaring, at meditation påvirker vores stressniveau i positiv retning, hvis meditationstræning udføres over tid og jævnligt – måske dagligt.
Kontakt til krop og følelser kan opnås gennem meditation, og denne kontakt og forankring kan mindske vores stressniveau. Rent neurologisk påvirker meditationen vores “kæmp eller flygt center i hjernen, således at aktiviteten i dette område mindskes. Dermed sker mindskelse af en lang række hormonelle frisættelser i kroppen, og de negative påvirkninger såvel fysiske som psykiske modvirkes.
Angst/skræk
Ordet angst bliver af mange opfattet som noget voldsomt og måske patologisk/sygdomsrelateret. Hvis man gennem mange år har arbejdet med sig selv og andre, vil man opdage at angst styrer rigtig meget i vores liv. Dermed må det anses for at være et langt mere almindeligt begreb og et vilkår i et hvert menneskes liv. Det er min intention gennem at skrive dette, at afmystificere og nedtone begrebet angst og gøre det forståeligt, at det er et almen menneskeligt vilkår og det dermed påvirker os alle i vores daglige liv.
Meditation påvirker vores angstniveau i positiv retning på flere planer. Ved kontakt med krop og følelse kan man over tid erfare, at ud fra et mere modent jeg, er der mindre at være bange for end man tror. Man kan erfare en forankring af psyke eller følelse som gør, at man kan være i livet ud fra et mere trygt ståsted.
På det rent neurologiske plan kan man forskningsmæssigt måle, at meditation nedsætter aktiviteten i hjernens angstcenter amygdala og dermed mindsker vores angst.
Det kræver, at man træner meditation og måske over tid får en daglig praksis med at meditere. Det er nødvendigt hvis man ønsker en dyberegående og langvarig effekt af det meditative arbejde.
Eksamensskræk
Der er stigende krav til udvikling, læring, omstillingsparathed og meget andet i vores kultur i dag. Vi bliver i stigende grad påvirket af det, og det skaber oftest et forventningspres. Det kan være fra omgivelserne, men tit er det største pres inde i os selv. Årsagerne til dette ydre og indre pres er mange, og det vil gå for vidt at komme ind på dem her. Det jeg kort kan sige om eksamensskræk er, at flere og flere lider under det, men at der findes enkelte redskaber og metoder som virker.
Måske er det ikke gjort med meditation alene, men vil ofte kræve terapeutisk samtale. Men et er sikkert. Hvis man træner meditation, har det effekt også på ens eksamensangst.
Søvnproblemer
Mange lider i dag af søvnproblemer og årsagerne kan være mange. Når det drejer sig om søvn, er det vigtigt, som jeg ser det, at årsagssammenhænge klarlægges grundigt gennem samtale med ens læge og måske via en udredning på en søvnklinik. Meditation og terapeutisk samtale har en effekt på søvnen, hvis årsagerne til ens søvnproblemer er høj tankevirksomhed, problematikker som kværner i ens hoved og/eller spekulationer, stress mm. Gennem meditativ kontakt og kropsafspænding er det muligt at falde nemmere i søvn og samtidig få en bedre og dybere søvn. Man kan altså gennem meditation og afspænding få en mulighed også for at bryde den “onde cirkel” som manglende søvn kan have.
Smertehåndtering
Lider man af kroniske smerter, er man ofte henvist til at tage medicin livslangt. Medicinen har tit en lang række bivirkninger, som også påvirker vores liv, vores fysik og måske psyke. Måske har man været udsat for flere operationer, som havde til hensigt at minske eller fjerne smerterne uden resultat.
På flere universiteter rundt om i verden har man forsket i, hvordan meditation og mindfulness kan påvirke vores smerter i positiv retning. Man har fået rigtig gode resultater ved at træne meditation og mindfulness med kroniske smertepatienter. Effekten skyldes bl.a. at vores smerteopfattelse er påvirket af hjernens amygdala, som også er vores “flygt eller kæmp center”.
Meditation påvirker og nedsætter aktiviteten i dette center og kan derfor potentielt ændre vores smerteopfattelse.
Endvidere kan man gennem meditativ træning og terapeutisk forståelse af ens livs- og smertesituation, få en form for accept af ens smerter. Det er en accept som ikke fjerner smerterne, men bringer dem i baggrunden i forhold til ens liv. Det føles dog i realiteten som om smerterne er mindsket eller i bedste fald væk for en tid. Man kan altså på en måde gennem meditation lære at leve bedre med sine smerter.
Tandlægeskræk
Kom af med din tandlægeskræk
Undersøgelser viser at op mod 40 % af Danmarks befolkning lider af tandlægeskræk. 4% i så udtalt grad at de totalt undgår tandbehandling, og 6% udsætter aftaler og går kun sporadisk til tandlæge. Andre 30% har mildere former for tandlægeskræk(Kilde: Tandlægeskolen Aarhus Universitet)
Kun højdeskræk rangerer højere på listen over angstfremkaldende fænomener. Selv angst for døden rangerer lavere end tandlægeskræk.
Tandlægeskræk påvirker både ens sundhed og ens psyke. Derfor kan det være vigtigt at få gjort noget ved skrækken og siden ved tændernes og tandkødets sundhed.
Jeg har mens jeg praktiserede som tandlæge de seneste 15 år arbejdet målrettet med behandling af tandlægeskræk og behandling i tandlægestolen af disse patienten. Mine patienter har haft stor nytte og gavn af den kombinerede behandling, jeg har tilbudt. De fleste har sagt, at de er blevet kureret for deres tandlægeskræk og andre har fået mindsket den så meget, at de kommer regelmæssigt til tandlæge eller tandplejer.
Behandlingen består af samtaleterapi, afspændingstræning/meditationstræning inkluderende hjemmetræningprogram. Jeg kan endvidere efter aftale tage kontakt til egen tandlæge med snak om de aftaler som indgåes. Der kan aftales tilvænning ved besøg hos tandlægen.
Jeg kan eventuelt medvirke ved første besøg for undersøgelse eller første behandling hos din egen eller nye tandlæge.