MERE OM TANDLÆGESKRÆK

Angst for tandlægebehandling

Velvidende at viden om en ting både kan skabe tryghed og forøge angsten, har jeg i dette afsnit prøvet af bedste evne at skrive så ufarvet som muligt. Jeg har forsøgt ikke at blive for detaljeret i selve beskrivelsen af tandbehandling og bedøvelse. Jeg har prøvet at skrive om tandlægeskræk i en rækkefølge, som tager hensyn til din angst.

Føler du, at du ved har nok viden gennem at læse de første tre afsnit, så stop her og bestil en tid til samtale og måske en tid hos tandlægen.

Har du lyst til at læse om “smertefrihed hjælper” så læs videre der.

Jeg har oplevet, at der hos en del patienter også var en bekymring i forhold til økonomien ved tandbehandling. Hvis du mærker dette, så læs måske dette afsnit lige efter “smertefrihed hjælper”.

Jeg synes, de to sidste afsnit (‘Tandpine og ‘Kronisk betændelse i munden påvirker kroppen’)  er vigtige for forståelsen af helheden i mit budskab, men jeg synes du skal vente lidt med  at læse disse to afsnit, med mindre du kun lider af let tandlægeskræk eller bare vil vide mere kroniske betændelsestilstande og deres påvirkning af vores krop. Afsnittene er på ingen måde makabre, men lidt viden ad gangen kan være en fordel i forhold til din tandlægeangst.

Statestik og virkelighed

Når man har arbejdet 27 år som tandlæge og mange år med at hjælpe mennesker, som har tandlægeskræk, får man en hvis indsigt i, hvor meget det kan fylde i et menneske, hvor mange smerter et menneske med tandlægeskræk kan påføres pga manglende behandling, og hvor meget det kan fylde i det enkelte menneskes psyke.

Der er undersøgelser, som viser, at op mod 40% af Danmarks befolkning lider af tandlægeskræk. herunder er der 4% som aldrig går til tandlæge, og 6% som kun går sporadisk til tandlæge.

Årsager til tandlægeskræk

Årsagen til tandlægeskræk opstår ofte tidligt i et menneskes liv. Som børn er vi meget påvirkelige i vores psyke. En fysisk eller psykisk oplevelse af dårlig karakter hos tandlægen kan sætte dybe spor i os og følge os hele livet, hvis vi ikke får mulighed for at få det bearbejdet.

Vi ved også, at tandlægeskræk kan overføres fra forældre til børn i en form for social arv. Her kan det komme næste generation til glæde, hvis man som forældre arbejder med sin egen tandlægeskræk. Det er iøvrigt vigtigt at forældre ikke påtager sig skyld, hvis ens barn har tandlægeskræk. Det har intet med skyld at gøre. De har ingen skyld. Det skal også siges, at tandlæger i dag er langt bedre klædt på til at tage sig af tandlægeskræk. Det gælder ikke mindst tandlæger i skoletandplejen.

De følgende årsager har jeg intet statistisk materiale på. Det er udelukkende kliniske erfaringer og fornemmelser gennem et mangeårigt arbejde ved samtalestolen og ved tandlægestolen. Det er min oplevelse, at hændelser som drukning, kvælning, tvunget indespærring, seksuelle overgreb også kan sætte sig som tandlægeskræk, påvirke en eksisterende skræk eller skabe en voldsom angst for blive behandlet i munden.

Samtale hjælper

Der skete et vendepunkt i min måde at behandle tandlægeskræk på, da jeg kunne se og følte, at noget af arbejdet måtte foregå uden for tandlægestolen. Jeg købte et cafébord og to stole, og herfra begyndte der at ske noget i forhold til effekten af min behandling af tandlægeskrækken. Samtalerne blev dybere og mere afslappede. Vi kom mere ind til kernen af problemerne. Jeg tog siden en 4 årig psykoterapeutuddanelse, da min interesse voksede, og jeg følte, jeg havde behov for mere psykologisk viden.

Det er samtalen om dine erfaringer, vi kommer til at tage udgangspunkt i, når du bestiller en tid til behandling af din tandlægeskræk. Jeg vil også lære dig nogle enkle afslapnings- og meditationsteknikker, som du kan træne hjemme og siden bruge i tandlægestolen, før du skal til tandlæge, men i det hele taget i dit liv.

Videre indgår der i behandlingen kontakt til din egen eller nye tandlæge, efter vi har haft din terapeutiske samtale og naturligvis kun med dit samtykke. Jeg kan sætte din tandlæge ind i problematikker og særlige aftaler, vi har lavet ved den terapeutiskesamtale. Jeg sætter også din tandlæge ind i din nye viden om smertefri tandbehandling og vil både kunne anbefale og anvise metoder til smertefri behandling(se senere afsnit).

Tandlægen kan i nogle tilfælde vælge at give beroligende medicin ved den første tandbehandling, Det vil oftest ikke være en god idé, hvis det første besøg er en undersøgelse, røntgen mm.

Din tandlæge vil altså være godt klædt på til at modtage dig og være opmærksom på netop dine behov.

Det er også en mulighed, at du kan booke mig til at tage med til første tandlægebesøg.

Smertefrihed hjælper

Teknologien har gjort meget for den smertefrie tandbehandling. Når du i dag skal have taget røntgenbilleder inde i munden, er røntgen film indpakkede i små bløde poser, så de påvirker dine gummer mindst muligt. Det tager kun tiendele af et sekund at eksponere billedet. Derfor er tiden, du skal have et røntgenbillede i munden meget kort. Flere tandlægeklinikker har i dag røntgen scannere, som kan tage billeder af alle dine tænder og kæber på en gang. Ofte skal man supplere med små røntgenbilleder, men scanning mindskes i den grad antallet af røntgen billeder.

Der findes i dag så potente overflade bedøvelser som geléer, at man ikke eller næsten ikke mærker for eksempel en måling af tandkødslommer. Man kan også bruge denne overflade bedøvelse, inden man skal lægge den bedøvelse, der er behov for til tand- eller tandkødsbehandlingen.

I “gamle dage” var man ofte nødt til at bedøve et kvart kæbeområde, hvis man skulle behandle nogle bestemte tænder. Det kan naturligvis også være nødvendigt i dag, men ofte kan man klare sig med langt mindre bedøvelser. Man kan i mange tilfælde bedøve den enkelte tand i stedet for hele kæben. Det foregår ved enten manuelt styrede eller digitaltstyrede bedøvelser. Her anvender man hårfine bedøvelses-spidser, som man næsten ikke mærker. Bedøvelsen er smertefri.

Regelmæssig tandpleje - en billig løsning

En del af de patienter jeg har behandlet gennem tiden, er blevet overrasket over, at det slet ikke blev så mange penge som de havde forventet i forhold til deres tandbehandling. I dagens Danmark vil du få flere behandlingsmuligheder præsenteret af din tandlæge, og der er en til din pengepung også. Bl. a. har mange tandlæge en afdragsordning, og du kan også tale med din bank om det. De er efter min erfaring også åbne for en ordning, hvis du har fast indtægt og lidt luft i økonomien. Et medlemskab af sygeforsikringen “Danmark”, kan også være en rigtig god idé

Vil man investere mange penge i genopbygning af ens tandsæt, er der et væld af muligheder for fastsiddende tænder som broer og implantater. Disse kræver ofte at du har stor tålmodighed, da en masse faktorer skal være på plads, inden en stor og bekostelig genopbygning sættes i værk.

Når du er færdigbehandlet, vil din tandlæge have en plan for, hvordan du kan passe på dine tænder. Ved regelmæssig tandpleje vil du kunne have dine tænder resten af livet. Her kommer den gamle tandlæge op i mig, for jeg har altid sagt til patienterne: “Når vi er færdige med en tandbehandling, er det dit ansvar, at det holder lang tid og måske hele livet”.

Regelmæssig tandpleje sikrer, at din udgift til dine tænder bliver så lav som mulig.

Tandpine

De fleste, som lider af tandlægeskræk, vil ofte have oplevet kraftig tandpine. Når jeg ved tandlægestolen har oplevet, hvor ondt mennesker kan have i deres tænder eller kæber, forstår jeg godt hvorfor tandlægeskræk ligger over dødsangst på angst-skalaen. Det er helt forfærdeligt at have tandpine. Mennesker, som ikke får behandlet deres tandpine, vil ofte opleve, at på et tidspunkt letter med smerterne. Nogle har sagt til mig at “trykket lettede”, “der gik hul på bylden” osv. Det er nærliggende for de fleste at tro, at nu er betændelsen bekæmpet. Man er lettet over at smerterne er væk, og at man heller ikke skulle til tandlæge denne gang.

Derfor er det let, at komme til at ignorere de symptomer og tegn som kommer bagefter. Tand eller tænder kan måske være løs efter tandpinen. Der kan være en grim smag eller lugt fra tænder eller tandkød, og der kan være lette til moderate smerter. Symptomerne er måske nogle man vænner sig til og “er nødt til” at vænne sig til pga. angsten for at bestille en tid hos tandlægen.

Hvis du har tandpine, er det måske svært at bestille en tid til terapeutisk samtale. Hvis det går over igen endnu en gang, så lad den næste tandpine hjælpe dig til at tage hånd om og overvinde din angst og få bestilt en tid til  terapeutisk samtale.

Kronisk betændelse i munden påvirker kroppen

Hvis man går rundt med betændelsestilstande i tænder, kæber eller tandkød, vil det påvirke din krop og dit immunforsvar. Dit immunforsvar vil hele tiden være på overarbejde. Heraf kan følge, at dit forsvar bliver svagere i forhold til andre infektioner. Infektioner kan sprede sig fra mundhulen til for eksempel kunstige led, kunstige hjerteklapper, men også i værste fald danne blodpropper. Der er desuden en påvirkning af din gigt, hvis du har betændelse i mundhulen. Meget ny forskning peger i retning af at betændelsetilstande i mundhulen påvirker vores immunforsvar meget og i negativ retning. Man har de seneste år set en del på om autoimmunsygdomme. Her synes der at være en sammenhæng mellem kronisk betændelse ved tænder og udvikling af diabetes og visse led-sygdomme.

psykoterapeut Lars Roed Andersen

8900 Randers C